Kurkuma izvira iz Indije (Curcuma longa) in je sorodnica prav tako priljubljenega ingverja. Pri obeh se uporablja podzemni, koreninski del, ki je pri kurkumi oziroma kurkuminu in kurkuminoidih živo rumene, skoraj oranžne barve.
Kurkumo so v različnih obdobjih in okoljih poimenovali tudi indijski žafran, rumeni ingver, kitajske korenine.
Kurkuma se s svojimi številnimi učinkovinami že tisočletja uporablja v ajurvedski medicini. Najbolj poznan je kari (curry), mešanica začimb, med katerimi je poglavitna kurkuma. Najpogosteje se kurkuma uporablja v prahu, lahko pa tudi kot omaka. Začimbe in drugi pripravki se tradicionalno uporabljajo za spodbujanje teka, za boljše delovanje prebavil, pripisujejo jim antioksidativne in druge lastnosti, tudi kot sredstvo za boljšo gibljivost sklepov. Kurkumin daje kurkumi značilno rumeno barvo. Kurkuma je pogosta sestavina prehranskih dopolnil.