7 mitov o atopiji, za katere morda niste vedeli 

Atopična koža je stanje, ki prizadene več kot 50 milijonov ljudi po vsej Evropi. Atopično kožo ima kar vsak peti otrok. To zelo razširjeno stanje pa skriva veliko mitov. Nekaj jih bomo razkrili v tem članku. 

 Resnice in miti o atopiji 

  1. Atopijski dermatitis sčasoma izgine.

DRŽI IN NE DRŽI. Odvisno od primera lahko atopijski dermatitis traja le nekaj mesecev ali pa več let. V nekaterih primerih lahko vztraja tudi do odrasle dobe. Tako ni mogoče napovedati, kdaj bo izginil. 

  1. Atopijski dermatitis je lahko nalezljiv.

NE DRŽI. Sploh ne. Gre za genetsko bolezen, ki ni niti najmanj nalezljiva. 

  1. Po prhanju je kožo dobro posušiti s sušilnikom za lase.

NE DRŽI. To nikakor ni priporočljivo. Toplota sušilnika napade kožo in uniči zaščitno lipidno plast, kar še poslabša suhost. In kar je še najhuje, lahko si opečete kožo! 

  1. Ekcem izgine okoli petega leta starosti.

DRŽI. 50 % otrok, ki so imeli atopijski ekcem v prvem letu starosti, je do petega leta ozdravelo. 

  1. Ne smemo se praskati.

DRŽI. Toda edina stvar, s katero se lahko izognemo praskanju, je tretma, ki bo pomiril srbenje in prekinil začarani krog atopije: bolj kot se praskamo, bolj je koža krhka in več alergenov ter dražilnih snovi prodre vanjo, kar povzroči še več srbenja in posledično sproži potrebo po praskanju. 

  1. Atopijski dermatitis je psihosomatski ali ga sproži travma.

NE DRŽI. Čeprav vzrok ni znan, je bilo ugotovljeno, da lahko čustva, travme in stres vplivajo na pogostost in resnost napadov. Kljub temu pa gre za dedno stanje. 

  1. Nekatera živila lahko poslabšajo ekcem.

DRŽI. Reakcija ali rdečina se lahko pojavi okoli ust takoj po zaužitju. Pomembno je, da se o teh primerih pogovorite z zdravnikom, ki bo ugotovil, ali lahko hrana potencialno sproži alergijo. 

 

 

 

    Košarica
    Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
    Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj