Kurkuma – rumeni zaklad zdravja

Kurkuma izvira iz Indije (Curcuma longa) in je sorodnica prav tako priljubljenega ingverja. Pri obeh se uporablja podzemni, koreninski del, ki je pri kurkumi oziroma kurkuminu in kurkuminoidih živo rumene, skoraj oranžne barve.

Kurkumo so v različnih obdobjih in okoljih poimenovali tudi indijski žafran, rumeni ingver, kitajske korenine.

Kurkuma se s svojimi številnimi učinkovinami že tisočletja uporablja v ajurvedski medicini. Najbolj poznan je kari (curry), mešanica začimb, med katerimi je poglavitna kurkuma. Najpogosteje se kurkuma uporablja v prahu, lahko pa tudi kot omaka. Začimbe in drugi pripravki se tradicionalno uporabljajo za spodbujanje teka, za boljše delovanje prebavil, pripisujejo jim antioksidativne in druge lastnosti, tudi kot sredstvo za boljšo gibljivost sklepov. Kurkumin daje kurkumi značilno rumeno barvo. Kurkuma je pogosta sestavina prehranskih dopolnil.

Izrazito močno rumeno oranžno barvo s pridom uporabljajo različni proizvajalci najrazličnejših živilskih izdelkov, kot so maslo, margarina, siri, olja, peciva in drugo, kar je na ovojnini živila v seznamu aditivov označeno z E100. Tradicionalno se v različnih oblikah in pripravkih uporablja v zdravilstvu za manjše poškodbe, udarnine, otekline, v obliki čajev in napitkov (tudi z mlekom in jogurtom). Poleg tega se uporablja v kozmetični industriji.

Kurkuma je izvrstna začimba, dodatek čaju ali smutiju. Jedem daje prijetno barvo. Kurkumo dodamo jedem tik pred zaužitjem, saj tako ohranimo največ njenih hranilnih učinkovin. Pripravimo lahko tudi kurkumino mleko ali zlato mleko, ki dobro vpliva na počutje.

Posežemo lahko tudi po prehranskih dopolnilih s kurkumo:

Vita Care Plus Kurkumin 250 mg, 60 kapsul

Jamieson Kurkuma 550 mg, 60 vegetarijanskih kapsul

Terranova Kurkuma 350 mg, 50 kapsul

Flexofytol, 60 mehkih kapsul

NOW CurcuFRESH kurkumin veganske kapsule, 60 kapsul

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Vir: D.B. Starodavno v sodobnem. Priloga Dela in Slovenskih novic: Super 50. Št. 6, junij 2017.

    Košarica
    Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
    Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj